NIEUWEROORD TE LEIDEN
In opdracht van de gemeente Leiden hebben wij het voormalige zusterflat Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg 124 te Leiden gesaneerd en duurzaam gesloopt. Een omvangrijke en complex project waarbij nadrukkelijk is gelet op duurzaamheid en het minimaliseren van overlast voor de direct omwonenden en voor de scholieren van de scholen uit de wijk, die voor een deel gebruik maken van de openbare ruimte rondom Nieuweroord.
In 1971 is deze flat gebouwd als zusterflat voor zusters die werkten in het Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL), nu het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In die tijd zat er in de zusterflat een portier, en mochten er na elf uur geen mannen meer naar binnen. Mede daardoor droeg de zusterflat in die tijd de naam “Hunkerbunker”. De zusterflat heeft veertien verdiepingen en kwam eind jaren 90 leeg te staan waarna de flat door de gemeente Leiden is aangekocht. Na jaren als zusterflat en daarna als asielzoekerscentrum en tijdelijke studentenhuisvesting, wordt Nieuweroord anno 2015 gesloopt t.b.v. de ontwikkeling van het Boerhaave-gebied bij het Leiden Bio Science Park ten zuiden van Nieuweroord.
Nieuweroord kent een rijke geschiedenis. Het terrein rond Nieuweroord wordt ook wel aangeduid met ‘Bos van Bosman’. Bos van Bosman is vernoemd naar de voormalige eigenaar, de Rotterdamse ingenieur en industrieel A.G. Bosman (1871-1958), die het terrein in 1917 kocht. Hij liet vervolgens architect J.W. Hanrath een landhuis bouwen dat Nieuweroord werd genoemd. De bekende landschapsarchitect Leonard Springer mocht de buitenruimte ontwerpen. Hierbij werd het deel aan de Rijnsburgerweg als voortuin ingericht en de achterzijde (aan de Wassenaarseweg) als wandelbos. Na de dood van Bosman in 1958 werd Nieuweroord aan de gemeente verkocht. De privé tuin van Nieuweroord verwerd daardoor openbaar groen. In 1966 moest de villa plaatsmaken voor een flatgebouw voor verpleegsters in opleiding.
Projectgegevens:
- Soort werk: asbestverwijdering en duurzame totaalsloop
Opdrachtgever:
Gemeente Leiden